Aktualności
e-Dziennik
Plan lekcji
Dzwonki
Organizacja roku
Kącik czytelniczy
Office365
Książka do zjedzenia (Odcinek 28)
„Pamiętaj, że choć smak zaczyna się w ustach, kończy się w głowie. Twój talent pozwoli ci zarządzać wszelkimi sekretnymi uczuciami, jakie potrafią rozbudzić smaki. Nie chodzi tylko o ugotowanie mięsa w odpowiedniej temperaturze lub przyrządzenie zupy o właściwej konsystencji. Musisz się nauczyć kontrolować emocjonalny aspekt smaku.”
„W rękach Baszy Smaku niewinny zaczyn stawał się substancją, która burzyła mury logiki podtrzymujące silne emocje i odbierała panowanie nad sobą. Właśnie tego pragnął Kucharz. Każdy, kto zjadł takie racuchy, zapominał o strachu i lojalności, odrzucał tradycje i zasady. Pustkę wywołaną przez lipę miał wypełnić cukier, którego smak podkreślał zapach sezamowy. Kucharz wiedział, ze spośród czterech postawowych smaków to właśnie słodki z w połączeniu z żywiołem ognia wzbudza gwałtowne emocje.”
Saygin Ersin „Basza smaku”
Bohaterem „Baszy smaku” jest tajemniczy i utalentowany Kucharz, człowiek obdarzony smakiem absolutnym, ale nie jest to książka wyłącznie o kuchni. To powieść o dojrzewaniu, kształtowaniu swojego charakteru, uczeniu się pokory wobec świata. To utwór o potrzebie zdobycia kontroli nad rzeczywistością i zachowaniem innych ludzi. To opowieść o kulisach władzy w siedemnastowiecznym państwie osmańskim oraz baśń z orientalnymi smakami i zapachami w tle. To wreszcie jedna z najpiękniejszych historii miłosnych. Sięgnijcie po „Baszę smaku”, z pewnością nie zapomnicie smaku tej książki!
Autor powieści, turecki pisarz Saygin Ersin, był tegorocznym gościem Miesiąca Spotkań Autorskich. 15 lipca spotkał się z czytelnikami we wrocławskiej Mediatece. Mimo iż jego książka ukazała się niedawno, Ersin ma już w Polsce dużą grupę miłośników, którym z uśmiechem rozdawał autografy.
Beata Wołowicz-Bukwalt